Blauw

Harde kaas

Gouda kaas, kaas uit de Franse Alpen en Pyreneeën, maar natuurlijk ook bijzondere vondsten uit minder bekende regio’s in Europa. Half harde en harde kaas laten we langer rijpen om tot de perfecte kaas te komen. Bekijk hieronder ons uitgebreide assortiment!

Let op: Hieronder vind je een kleine selectie uit ons assortiment. Ons aanbod wisselt dagelijks door de tijd van het jaar en de introductie van nieuwe kazen.

Nederland-Het-Kaasatelier

Remeker

Land Nederland
Streek Utrecht
Melk Koe
Soort Rauwmelks

Smaakomschrijving

Deze Nederlandse kaas wordt gemaakt van rauwe koemelk van Jersey koeien. Op boerderij de groote voort nabij Lunteren. Vader Jan-Dirk en zoon Peter omschrijven het zelf als volgt:
Wij gebruiken alleen de melk van onze eigen Jersey-koeien om de Remeker te maken. De kaas is biologisch en wordt kort gepekeld, waardoor het zoutgehalte laag is.
De koeien worden grasgevoerd, met beperkte aanvulling van onbewerkte producten als haver en rogge.
De kruidenrijke grasklaverweiden waar de dieren op grazen, worden verrijkt met vaste stromest uit onze potstal, die speciaal ontworpen is voor gehoornde dieren.
Sinds 2004 werken wij geheel antibioticavrij.
De natuurlijke werkwijze in de gehele keten geeft de smaak!

De Remeker kazen hebben een natuurkorst die gewassen wordt met ghee (dit heeft iets weg van geklaarde boter) en kan mee gegeten worden. De kazen zijn er in 4 leeftijden. Hoe jonger hoe romiger en grassiger naarmate de kazen ouder worden krijg je rijpingskristallen en wordt hij iets droger zonder zijn elegantie te verliezen.
Pril: +- 3 maanden oud
Rijp: +- 9 maanden oud
Olde: +- 12 maanden oud
Pracht: +- 18 maanden oud

Nederland-Het-Kaasatelier

Geit uit de turfschuur

Land Nederland
Streek Drenthe
Melk Geit
Soort Gepasteuriseerd

Smaakomschrijving

Op kaasmakerij Kaaslust in Veenhuizen wordt deze kaas gemaakt van gepasteuriseerde geitenmelk. De kaas wordt gerijpt in een oude turfschuur en de korst wordt ingesmeerd met een karamel. De korst kan dus ook meegegeten worden. Deze kaas heeft een rijping van een jaar.

Nederland-Het-Kaasatelier

Texelse rustiek

Land Nederland
Streek Texel
Melk Koe
Soort Rauwmelks

Smaakomschrijving

Op het Waddeneiland Texel waar voornamelijk schapen leven hebben ze ook een paar “verdwaalde” koeien. Van de melk van deze koeien maakt kaasmakerij Wezenspyk een hele mooie oude boerenkaas, de Texelse Rustiek. 2 jaar oud, een duidelijk rijpingskristal maar nog met een mooie smeuïgheid dus geen strakke en droge harde type Gouda maar nog heerlijke eetbaar en verteerbaar.

Nederland-Het-Kaasatelier

Texelse schapenkaas overjarig

Land Nederland
Streek Texel
Melk Schaap
Soort Gethermiseerd

Smaakomschrijving

Een twee jaar gerijpte schapenkaas van het Waddeneiland Texel. Door de stevige zilte zeewind die vaak over het eiland waait staat het gras steviger in de grond en is het zilter. Koeien krijgen dit gras moeilijk afgegraasd dus die zijn er niet zoveel op het eiland. Schapen kunnen dit beter en die zijn dus volop aanwezig. De melk die deze schapen produceren is al licht gezouten. Bij kaasmakerij Wezenspyk weten ze hoe ze mooie kaas hier van kunnen maken. Licht zoet en nootachtig.

Nederland-Het-Kaasatelier

Cigno

Land Nederland
Streek Utrecht
Melk Koe
Soort Rauwmelks

Smaakomschrijving

Een kaas van vriendenkaasmakerij Oudwijker vlakbij Ijsselstein. Cigno betekent zwaan in het Italiaans. De kaas is gemaakt van gepasteuriseerde koemelk en heeft een half harde structuur. Hij doet wat denken aan de klassieke Saint Nectaire. Hooiachtige smaak.

Frankrijk-Het-Kaasatelier

Comté Fort Saint Antoine

Land Frankrijk
Streek Jura
Melk Koe
Soort Rauwmelks

Smaakomschrijving

Een klassieker deze Comté. Gemaakt van de verse, grassige en frisse zomermelk die de koeien geven als ze in de zomer hoog in het gebergte van de Jura rondlopen. Deze melk wordt rauw verwerkt tot deze Comté kaas. De rijping gebeurt bij Marcel Petite in een oud legerfort op een hoogte van ongeveer 1400 meter. Hier zijn de ideale omstandigheden om deze wielen perfect te rijpen. Marcel Petite maakt zelf geen kaas maar hij selecteert ze bij 36 kaasmakers in de regio. Deze Comté is 16 maanden oud.